Súkromie detí na YouTube je ohrozené

„Ak ste mladší ako 13 rokov, prosím nepoužívajte službu“hovoria podmienky YouTube. „Pre vás je veľa ďalších skvelých webových stránok.“
Je to upozornenie, ktoré milióny detí, navštevujúcich službu portál YouTube, po celom svete nezaujíma. Vo formálnej sťažnosti, ktorá sa podala v apríli tohto roka, obhajcovia detí a skupiny spotrebiteľov žiadajú americkú Federálnu obchodnú komisiu, aby vyšetrila a uložila spoločnosti umožnenie zacielenia reklám.
Spoločnosť Google vraj profituje z predaja reklamy na programy určené pre deti. Robia dohody s výrobcami a distribútormi online programov pre deti na celom svete. Podľa obhajcov amerických detí spoločnosť Google vybudovala globálny a veľmi lukratívny obchod založený na hlbokých pripojeniach detí na YouTube.

Obchodný model služby YouTubezávisí od sledovania IP adries, histórie vyhľadávania, identifikátorov zariadení, polohy a ďalších osobných údajov o svojich užívateľoch, aby im umožnil posúdiť ich záujmy a prispôsobiť ich inzercii. Tento model však nemá fungovať pre deti z USA, ktoré sú chránené zákonom o ochrane osobných údajov online. Je to 20-ročný zákon, ktorý zakazuje internetovým spoločnostiam vedome zbierať osobné údaje od detí do 13 rokov bez súhlasu ich rodičov.

mobily

Obhajcovia obvinili YouTube z porušenia tohto zákona prezývaného COPPA a úmyselne profitovala z lákania detí čo ich predseda nazýva „digitálne ihrisko naplnené reklamou“. Práve na takomto „online ihrisku“ (to je pre dnešné deti YouTube) sa vyskytuje obrovské množstvo reklamy na hračky, zábavné parky alebo tenisky popri doterajších videách.

počítače

Služba YouTube na to reagoval, že dôkladne prečíta sťažnosť a zhodnotí, či je možné zlepšiť situáciu, pretože služba YouTube nie je určená pre detí.
Taktiež pripomenuli, že výrazne investovali do vytvárania aplikácie YouTube Kids, aby ponúkli alternatívu špeciálne navrhnuté pre deti.
Aplikácia YouTube Kids zameraná na batoľatá, ktorá bola spustená v roku 2015, ponúka viac rodičovských kontrol, ale nie je široko používaná – a používa rovnaké videá a kanály, ktoré môžu deti nájsť aj v bežnej službe YouTube.

Súkromie detí na YouTube je ohrozené